fbpx
  • bitcoinBitcoin$61,942.00-4.55%
  • ethereumEthereum$3,008.15-4.13%
  • elrond-erd-2MultiversX$38.33-4.88%

Evolutia Bitcoin

Creat în 2009, Bitcoin este prima cryptomonedă, fiind descentralizat deoarece folosește tehnologia peer-to-peer și criptografia bazată pe software pentru crearea și gestionarea sa. 

 

 

De la inventarea și implementarea sa, Bitcoin a făcut pași semnificativi, atât în ​​ceea ce privește valoarea, cât și adoptarea sa.

În ianuarie 2011, Electronic Frontier Foundation, un grup non-profit, a început să accepte Bitcoin ca modalitate de plată. WikiLeaks și alte organizații i-au urmat exemplul mai târziu, în acel an.

Drept urmare, Bitcoin Foundation a fost lansată în 2012, urmărind să accelereze creșterea Bitcoin la nivel global, „prin standardizarea, protecția și promovarea protocolului open-source.” 

Potrivit unui raport BitPay, până la sfârșitul anului 2012, peste 1.000 de comercianți acceptau Bitcoin în cadrul serviciului lor de procesare a plăților.

Primul ATM Bitcoin a fost lansat în Vancouver, British Columbia, Canada, pe 29 octombrie 2013. ATM-ul permitea clienților să vândă sau să cumpere BTC la o cafenea. Mai târziu în acel an, Universitatea din Nicosia a anunțat că va accepta Bitcoin.

Numărul de companii care acceptă Bitcoin a depășit 15.000, din octombrie 2021. Printre acestea se numără Microsoft, Starbucks, Amazon și chiar Sotheby’s.

 

Reglementări Bitcoin

Statutul juridic al Bitcoin diferă de la un stat, la altul, iar în timp ce în unele dintre ele nu este încă definit, în altele, suferă modificări. 

De exemplu, unele state permit utilizarea și tranzacționarea Bitcoin, în timp ce altele l-au restricționat sau chiar interzis. Prin urmare, agențiile guvernamentale, tribunalele și departamentele din întreaga lume au clasificat diferit Bitcoin.

Algeria, Bolivia, China, Egipt, Nepal și Maroc sunt printre statele care au interzis utilizarea Bitcoin. Cu toate acestea, un moment semnificativ din istoria Bitcoin a fost adoptarea lui ca mijloc legal de plată în El Salvador, în iunie 2021, țara devenind prima din lume care a făcut acest lucru.

În timp ce unele state au optat pentru o interdicție absolută cu privire la utilizarea Bitcoin, în multe țări nu există de fapt nicio legislație împotriva Bitcoin și, prin urmare, este pe deplin legal.

 

Prețul Bitcoin

La fel ca toate cryptomonedele, Bitcoin este volatil, dar istoria sa a arătat că există momente în care prețul său depășește chiar și fluctuațiile volatile obișnuite, ceea ce duce la bule masive de preț.

De exemplu, în 2011, prețul Bitcoin a sărit de la 1 USD, în aprilie, la un vârf de 32 USD, în iunie, ceea ce a marcat un câștig de 3.200%, în doar trei luni. 

Cu toate acestea, spre sfârșitul acelui an, prețul a ajuns la 2 USD. În anul următor, Bitcoin a cunoscut o nouă creștere a prețului, ajungând la 1.156 USD.

O altă creștere notabilă a prețului a avut loc în 2017, când Bitcoin a trecut de la mișcări oscilante în jurul intervalului de preț de 1.000 USD, la nivelul de 20.000 USD, în doar câteva luni. 

2020 a fost, de asemenea, un an semnificativ în prețul criptomonedei, începând-ul la 7.200 USD și încheindu-l la aproximativ 18.000 USD.

2021 a adus schimbări majore în prețul Bitcoin. Pe de o parte, evenimentele nefaste la nivel global au pus Bitcoin în centrul atenției, acesta fiind văzut din ce în ce mai mult ca un store of value. Mai mult, a început să atragă interes în rândul instituțiilor importante, nu doar al investitorilor din retail.

Criptomoneda a început anul la nivelul de 30.000 USD, pentru a atinge un vârf de peste 64.000 USD în aprilie. 

Vara lui 2021 a adus o scădere a prețului cu 50%, Bitcoin atingând 32.000 de dolari. Cu toate acestea, în octombrie 2021, criptomoneda a atins un ATH de 66.974 USD.

 

Concluzii

Bitcoin a constituit deseori subiectul multor dezbateri, unii lăudându-l și văzându-l ca fiind „aur digital”, iar alții punând la îndoială valoarea sa pe termen lung. 

Cu toate acestea, numărul tot mai mare de afaceri care acceptă Bitcoin, interesul pe care l-a atras în rândul instituțiilor și investitorilor de retail deopotrivă și faptul că acesta a devenit mijloc legal de plată în El Salvador – ceea ce se poate întâmpla și în alte țări mai departe – spun totul în ceea ce privește evoluția și adoptarea Bitcoin.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *