fbpx
  • bitcoinBitcoin$23,960.00-0.40%
  • ethereumEthereum$1,880.86-0.84%
  • ElrondElrond$60.38-1.47%

Ethereum: Taxele pentru tranzacții în rețea ating niveluri record

 

Taxele pentru tranzacțiile Ethereum nu au fost niciodată mai mari. Cauza ar fi o combinație între aglomerarea rețelei și prețul mare al ETH.

În luna mai 2021,Taxele rețelei Ethereum sunt pe cale să spargă recordul actual, de 722 de milioane de dolari lunar, cândva pe parcursul zilei de astăzi, conform statisticilor Coin Metrics. Asta are loc cu 2 săptămâni înainte de terminarea lunii.

Dacă trendul continuă, această valoare va depășii câștigurile totale ETH în Q1 al acestui an, care s-au ridicat la 1.7 miliarde de dolari, înainte de sfârșitul lunii mai.

Ultimul fenomen de acest gen a avut loc în luna februarie a acestui an.

De fiecare dată când cineva folosește rețeaua Ethereum pentru a trimite fonduri sau utilizează smart contracts, este nevoit să plătească o taxă, care ajunge în final la crypto miners, împreună cu o mică subvenție pentru fiecare minted block.

Taxele pentru tranzacții se schimbă continuu, în funcție de traficul pe rețea. Cu cât sunt realizate mai multe tranzacții, cu atât vor crește mai mult. 

Taxele masive înregistrate în această lună, sunt deci o indicație a traficului ridicat în rețea, dar și a prețului ETH, care a ajuns la un ATH de 4165 de dolari săptămâna trecută.

Dacă Ethereum ar fi fost o campanie, după cum a menționat analistul James Wang, aces venit ar fi considerat incredibil. Cele 716 milioane de dolari din luna trecută pot fi recalculate ca 8.6 miliarde dolari anual, o valoare comparabilă cu veniturile Amazon Web Services (AWS) din 2015.

În perioada 2015-2020, AWS a avut o creștere a veniturilor cu 575%, ceva ce entuziaștii Ethereum speră să se întâmple. Acest lucru este condiționat însă de scalabilitatea rețelei.

Un număr finit de tranzacții pot fi procesate cu fiecare nou block în rețea, iar rețeaua se apropie de capacitatea maximă. Un nou record al valorii taxelor ar depinde nu de mai multe tranzacții, ci de o creștere a prețului ETH, și/sau de voința utilizatorilor de a plăti taxe mai mari pentru a se asigura că tranzacția are loc.

Noi upgrade-uri Ethereum vor schimba însă asta.

Upgrade-ul din iulie, cunoscut ca ”London”, va include EIP 1559 (Ethereum Improvement Proposal), o inițiativă controversată care va automatiza gas prices și va permite burn-ul de tokeni care ar fi trebuit să se ducă la miners.

Ideea principală este că asta va reduce supply-ul de ETH, crescând cererea, în timp ce va reduce aglomerația în rețea.

Totuși, adevărata schimbare va veni cu Ethereum 2.0, care va trece rețeaua la modelul Proof-of-Stake. Aici traficul va fi redus considerabil și vor putea avea loc mii de tranzacții pe secundă, în comparație cu cele în jur de 15 care au loc acum, fapt care ar trebui să reducă costurile pentru tranzacții și mai mult.

Între timp, Ethereum miners ar trebui să se bucure de activitatea lor cât încă mai e posibilă.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published.