fbpx
  • bitcoinBitcoin$63,604.00-6.64%
  • ethereumEthereum$3,265.33-9.12%
  • elrond-erd-2MultiversX$55.46-11.89%

Ce este Proof of Activity

Astazi, va explic ce este Proof of Activity, cum functioneaza acest consensus mechanism si cu ce argumente pro si contra vine.

 

 

Ce este Proof of Activity

Proof of Activity (PoA) reprezinta un algoritm de consens Blockchain care este utilizat pentru a se asigura ca toate tranzactiile inregistrate pe un blockchain sunt autentice si pentru a garanta ca toti miners ajung la un consens. De asemenea, serveste ca protectie impotriva atacurilor asupra Blockchain-ului.

Acest consensus mechanism este de fapt o combinatie a altor doi algoritmi de consens blockchain: Proof of Work si Proof of Stake.

Decred este cea mai cunoscuta cryptomoneda care are la baza mecanismul de consens PoA.

 

Cum functioneaza Proof of Activity

Procesul de mining Proof of Activity este similar cu cel Proof of Work. Miners din Blockchain incearca sa rezolve o ecuatie matematica sau exploateaza un block nou, folosind multa putere de calcul. Dupa ce noul block este extras, sistemul este directionat catre Proof of Stake. Acest nou block va avea un Header si reward address-ul primului miner.

Apoi, un grup de validatori este ales la intamplare. Acestia vor fi responsabili de validarea sau signing-ul noului bloc. Acest lucru are loc analizandu-se detaliile Header-ului.

Daca un validator detine mai multe cryptomonede, atunci va avea sanse mai mari de a fi ales pentru a fi Signer. Cand grupul de validatori “semneaza” noul block, acesta va fi considerat astfel complet.

Odata identificat noul block, acesta va fi adaugat la blockchain-ul existent, inregistrandu-se tranzactiile sale. Primii miners si diferitii validatori care au contribuit efectiv la noul block vor fi cei care vor primi reward-ul.

 

Un mare Plus: risc minim pentru 51% Attacks

Atat Proof of Work, cat si Proof of Stake cunt consensus mechanisms care au fost create si sunt folosite pentru a preveni riscul unui eveniment de tip 51% Attack, astfel incat nicio entitate sau persoana rau-intentionata sa nu aiba sansa de a obtine controlul majoritar asupra puterii de mining din Blockchain. Astfel de atacuri sunt rare, dar s-au intamplat.

Cu Proof of Activity, sansele ca acest lucru sa se intample scad aproape de 0. Asta se datoreaza faptului ca Proof of Activity adauga un alt protection layer impotriva unor astfel de atacuri. 

Pentru a castiga controlul Blockchain-ului, ar trebui ca cineva sa detina cel putin 51% din puterea totala de mining, ca in PoW, plus cel putin 51% din cryptomonedele care sunt staked in retea, ca in PoS.

 

Doua mari dezavantaje: Consum energetic si Trust Level

Desi vine cu beneficii, cum ar fi o protectie mai buna impotriva situatiilor de tip 51% Attack, PoA pastreaza cu sine cele doua probleme principale pentru care PoW si PoS primesc critici.

Similar cu PoW, PoA consuma multa energie, ceea ce inseamna ca nu este o optiune sustenabila. 

In plus, la fel ca in PoS, apare riscul ca fenomenul de double signing sa se produca. Ca sa ne amintim – atunci cand un grup de validatori realizeaza ceea ce se numeste Signing, acel block este considerat complet. Exista sansa ca unii validatori sa fie mai putin interesati de consens, in comparatie cu miners in cazul Proof of Work, deoarece acestia pot adauga blocks nevalide pentru a obtine rewards din signing, astfel aparand forks in Blockchain. Dar acest scenariu ramane deocamdata doar ipoteza, deoarece semnatarii unor blocks eronate ar putea fi penalizati.

 

Concluzii

Proof of Activity combina PoW si PoS pentru a oferi o noua experienta utilizatorilor blockchain. Rezultatul combinatiei se reflecta intr-o protectie mai mare in fata unui event de tip 51% Attack. 

Totodata, are si dezavantajele sale, cum ar fi consumul ridicat de energie si faptul ca inca nu rezolva dilema „nothing at stake”. Daca acestea ar fi rezolvate, PoA ar putea avea mult potential pentru viitor.

 

Articolul PrecedentArticolul Urmator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *