Crypto mining-ul implica o secventa de operatiuni care sunt concepute pentru a securiza o anumita retea Blockchain si nu oricum, ci intr-un mod descentralizat. Astfel, tranzactiile pentru o criptomoneda sunt verificate si ulterior adaugate la Blockchain. Odata finalizat acest proces, Miners sunt recompensati cu noi cryptomonede.
Cu toate acestea, crypto mining-ul necesita echipament de mining performant si expertiza tehnica, iar intreaga operatiune este amplu consumatoare de energie. Aici intervine mining-ul in cloud.
In loc sa utilizeze echipamente costisitoare, prin cloud mining, un utilizator poate inchiria putere de calcul in cloud. Asadar, cloud mining-ul este un mecanism utilizat pentru mining-ul cryptomonedelor, ce permite oamenilor sa mineze de la distanta, fara a fi nevoiti sa instaleze si sa ruleze hardware-ul si software-ul aferente.
Practic, utilizatorii platesc pe altcineva sa faca munca in locul lor. Un furnizor de servicii de mining in cloud detine si opereaza un mining farm sau o instalatie care gazduieste si utilizeaza platforme de mining. Un astfel de furnizor ofera celor interesati posibilitatea de a inchiria sau de a cumpara o parte din puterea de Hash pe care provider-ul o genereaza.
Asadar, userii isi fac un cont si dupa ce trec printr-un proces simplu de configurare, isi pot alege puterea de Hash pe care doresc sa o inchirieze. Acest lucru va determina cat de mult vor castiga din cloud mining, deoarece profitul este proportional cu puterea de Hashing inchiriata.
Tipuri de Cloud Mining
Cele doua tipuri principale de cloud mining sunt: Hosted Mining si Leased Hashed Power.
Sa vedem ce presupune fiecare dintre ele.
- Hosted Mining – Aceasta varianta de mining in cloud permite clientilor sa cumpere sau sa inchirieze Hardware de mining care ramane in cloud-ul companiei ce ofera inchirierea. Tot compania este cea responsabila pentru configurarea si intretinerea echipamentului, iar clientul plateste taxe pentru aceste servicii.
- Leased Hashed Power – În acest caz, clientii inchiriaza Hash Rate sau putere de calcul de la o mining farm, pentru o anumita perioada de timp. Veniturile mining farm-ului generate sunt apoi impartite intre utilizatori, in functie de cota de putere de Hash pe care o administreaza. Întregul proces este simplu, deoarece clientul trebuie sa deschida un cont la o companie de cloud mining si sa se aboneze la una dintre optiunile oferite de ei.
Cloud Mining – Avantaje si Dezavantaje
Cloud mining-ul vine la pachet cu diverse avantaje.
Costurile sunt mai mici, iar procesul de configurare este unul simplu, asa ca e mai usor pentru cei cu putine cunostinte tehnice sa se implice in mining si sa obtina astfel venituri pasive.
Prin inchirierea sau cumpararea de hardware care ramane la companiile de mining, clientii nu trebuie sa isi umple casa cu echipamente si implicit sa sufere din cauza zgomotului, a caldurii si a consumului de energie care rezulta din proces. In plus, nu trebuie sa intretina Hardware-ul, deoarece mining farm-ul face asta pentru ei.
Cu toate acestea cloud mining-ul nu e lipsit de riscuri si nici de dezavantaje.
Mining-ul este centralizat in farms, iar profiturile pot suferi in functie de cerere, asa ca pot scadea proportional cu aceasta. Chiar daca este usor sa cumperi sau sa inchiriezi putere de calcul sau echipamente de mining, nu exista nicio garantie ca mining-ul va fi profitabil sau ca firma nu este una fantoma.
Un alt dezavantaj este ca trebuie sa ai incredere in furnizorul de cloud pentru ca au existat suficiente fraude in acest sector.
In plus, companiile de cloud mining nu ofera la fel de multe optiuni ca echipamente sau specificatii dorite pentru mining ca atunci cand investesti in asta pe cont propriu. De asemeni, nu detii controlul asupra echipamentului sau asupra modului in care acesta este folosit.
Concluzii
Cloud mining-ul ar putea fi vazut ca o modalitate usoara si accesibila de a obtine un venit pasiv din crypto mining. Elimina nevoia unei investitii initiale mari, evita facturile mari la electricitate, gasirea unui loc pentru echipamente voluminoase, necesitatile de mentenanta si asa mai departe.
Cu toate acestea, doar pentru ca este mai simplu sa beneficiezi de venituri din crypto mining atunci cand folosesti cloud mining nu este garantat ca acest lucru va fi si profitabil.
Asa cum se intampla intotdeauna in cazul investitiilor, asigura-te ca te informezi amanuntit cand vine vorba despre furnizorul de cloud mining pentru care doresti sa optezi si gandeste-te de doua ori cand selectezi platforme de cloud mining care au control complet asupra castigurilor obtinute de tine.